Pies z alergią pokarmową – jak zadbać o jego dietę?

Alergia pokarmowa u psów to bardzo częsta dolegliwość. Na szczęście bardzo łatwo ją wykryć, bo objawy u wielu zwierzaków są podobne. Jak powinniśmy karmić naszego pupila? Rozwiązania mogą być właściwie dwa. Całkowita zmiana karmy albo wyeliminowanie składnika uczulającego. Jak jednak sprawdzić, co uczula naszego psa?

Przeczytaj inny artykuł o alergiach u psów: http://blog4women.pl/alergia-pokarmowa-u-psa-objawy-i-leczenie/

Objawy alergii pokarmowej

Przede wszystkich u psów z alergią pokarmową pojawia się świąd i zaczerwienienie. Jeśli pies jest uczulony na dany pokarm, może się drapać od razu po jedzeniu. Zmiany alergiczne możemy dostrzec na łapach, między palcami, w pachwinach oraz w małżowinach usznych. Często też pojawia się świąd skóry głowy czy brzucha.

Dieta eliminacyjna

Dobrym sposobem na znalezienie składnika, który uczula psa, jest dieta eliminacyjna. Polega ona na podawaniu przez kilka tygodni składnika pokarmowego, którego nasz pies wcześniej nie jadł. Może to być przykładowo baranina. Jeśli przez 6 tygodni objawy alergii znikną oznacza to, że pokarm ten jest bezpieczny dla psa. Ale to nie koniec. Co pewien czas dodajemy do jedzenia kolejne składniki pokarmu (pojedynczo), które wcześniej pies spożywał. Jeśli objawy alergii wrócą po którymś z produktów, będziemy musieli go wyeliminować z diety naszego pupila.

Sprawdź karmę bezzbożową:

oraz przeczytaj poradnik o karmie bezzbożowej:

Czym karmić psa?

Najlepszym pokarmem dla psa-alergika będzie karma hipoalergiczna. Są to karmy pozbawione składników, które najczęściej uczulają zwierzaki. Więcej o takich karmach przeczytacie na stronie: https://sklepzkarmami.pl/poradnik/problem-alergia-u-psa/. Przede wszystkim pokarm powinien zawierać jak najmniej komponentów w dawce. Ważne też, by była tam mała zawartość dodatków paszowych.

Składniki najczęściej powodujące alergię

Wśród najbardziej alergennych składników znajduje się wołowina oraz mleko. W wołowinie znajduje się bowiem albumina bydlęca i bydlęce IgG, które są najbardziej uczulającymi czynnikami. W mleku jest to z kolei β-laktoglobulina, α-laktoalbumina, albumina surowicy bydlęcej oraz kazeina i laktoza. Uczulać mogą również jaja (a szczególnie ich białko), ryby (dorsz i tuńczyk), soja, a także zboża, drób, ryż i ziemniaki.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.