Trzy przepisy na smaczne dania z resztek, czyli recepta na oszczędność
Marnowanie jedzenia jest ogromnym problemem we współczesnym świecie, jednak coraz większa świadomość konsumentów zapowiada całkiem pozytywne zmiany. Nie musisz jednak ingerować w swój styl życia, by Twoja lodówka stała się bardziej ekologiczna, a jej zawartość nie rujnowała Twojego portfela. Poza planowaniem zakupów oraz posiłków warto znać kilka przepisów, które pomogą Ci wykorzystać resztki. Dzięki temu zjesz smaczny posiłek i poprawisz kondycję domowego budżetu.
Sałatka — dowolna wariacja, która wyczyści lodówkę
Nie ma jednej definicji określającej, co musi znaleźć się w sałatce, dlatego jest to idealne rozwiązanie, które pomoże Ci zużyć wszystkie resztki. Po wczorajszym obiedzie został Ci ryż i odrobina gotowanego lub smażonego mięsa? Świetnie! Dodaj do tego odrobinę pomidora, ogórka i kilka oliwek, a całość dopraw do smaku oliwą, solą oraz pieprzem. W ten sposób błyskawicznie przygotujesz sobie lunch do pracy na kolejny dzień lub pyszną kolację. Podobnie możesz przyrządzić kompozycje z lekko zwiędniętych warzyw, które wystarczy delikatnie podpiec na grillu i podkręcić sosem winegret lub z kaszy oraz pojedynczych pikli czekających na swój wielki dzień. Odrobina fantazji, kilka dodatków i całkiem pożywny posiłek ląduje na Twoim talerzu.
Pizza — cucina povera w akcji
Wiele przepisów uwielbianej obecnie kuchni włoskiej to receptury przeniesione z tzw. biednej kuchni, które niegdyś były wykorzystywane przez najuboższych mieszkańców Półwyspu Apenińskiego. Dzisiaj tymi daniami zachwyca się cały świat, a najpopularniejsza pizza jest kolejną propozycją na wykorzystanie resztek. Przygotuj ciasto na bazie drożdży, które zostały po ostatniej babce wielkanocnej. Uformowany odpowiednio placek przyjmie niemalże każdą kompozycję, jednak resztkowym klasykiem w polskich lodówkach przeważnie są pozostałości koncentratu pomidorowego oraz obeschnięte skrawki sera. Czerwona pasta posłuży Ci do zrobienia sosu z oregano, bazylią i innymi przyprawami, zaś ser, nawet ten nie pierwszej świeżości, wspaniale się rozpuści. Do tego możesz dorzucić dowolne składniki, które akurat są na skraju przydatności do spożycia. Wędliny, sery pleśniowe i warzywa sprawdzą się w tym przypadku doskonale.
Zupa krem — sprytny sposób, który ukryje niedoskonałości
Kupując nadmiar warzyw, większość ludzi chce zaoszczędzić czas. Niestety takie bakłażany, brokuły, kalafiory, pomidory, marchewki i pietruszki już po kilku dniach nie przypominają okazów przyniesionych ze sklepu. Na szczęście i w tym przypadku jest świetne rozwiązanie, czyli zupa krem. Kompozycja brokułowa, kalafiorowa lub wielowarzywna z pewnością podbije serca Twoich domowników, a gładka konsystencja ukryje kondycję warzyw. Bazą każdej takiej zupy powinien być bulion, który warto mieć w zamrażalniku, ale wersja z koncentratu dobrej jakości też zda egzamin. To właśnie w bulionie będziesz gotować pokrojone warzywa aż do miękkości. Na samym końcu wystarczy zmiksować zupę na gładki krem, doprawić do smaku i gotowe!
Nieskończona ilość możliwości
Resztki w lodówce to tak naprawdę nieograniczona ilość przepisów na pyszne dania, więc zacznij działać. Chcesz mniej marnować? Szukasz informacji jak wykorzystać resztki jedzenia? Starasz się robić wszystko, by być bardziej EKO? Wykorzystując powyższe informacje i podchodząc kreatywnie do zawartości swojej lodówki, szybko uzyskać odpowiednie efekty. Pamiętaj jednak, że poza wykorzystywaniem resztek ważne jest również rozsądne kupowanie, dlatego przed kolejną wizytą w sklepie, przygotuj sobie listę i konsekwentnie się jej trzymaj. Dzięki temu zwiędniętych brokułów, niedojedzonych serów i wyschniętych kiełbas będzie w Twoich zapasach znacznie mniej.
Przetwarzanie resztek nie jest trudne. Wystarczy kilka przepisów pozwalających na sporą dowolność, by z każdego warzywa, mięsa czy owocu przygotować coś pysznego. Pamiętaj jednak, że rozsądek to klucz do sukcesu. Zamiast więc stawać na głowie, by przyrządzić zwiędnięte marchewki, lepiej kupować z głową.