PolecanePorady

Kawa z różnych stron świata

Polacy zazwyczaj piją kawę parzoną, Włosi preferują espresso, a Szwedzi stawiają na słabą kawę z ekspresu przelewowego, ale za to w ogromnych ilościach. Jaki kraj, taki i sposób na picie, i parzenie małej czarnej. W tym tekście poznasz kawę podaną według przepisów i sposobów, zaczerpniętych z różnych zakątków ziemi.

Kawa z różnych stron świata

Włoskie espresso możesz przygotować w zaciszu swojego mieszkania. Wystarczy jedynie mocna kawa i szklanka wody. Ale żeby naprawdę móc delektować się niepowtarzalnym smakiem tego typu napoju z kofeiną, przyda ci się zaparzacz. Wtedy fusy z małej czarnej zostają w naczyniu, a twoją filiżankę wypełnia jedynie czysty aromatyczny napój. Przed pierwszym łykiem, przepłucz usta wodą, by oczyścić kubki smakowe.

Kawa na sposób szwedzki, to kawa lekka, ale w ogromnych ilościach. Ekspres przelewowy wyposaż w filtr wielokrotnego użytku i zaparz kawę na cały dzień. Możesz dodać szczyptę cynamonu, by podkreślić nim aromat małej czarnej.

A co z kawą po turecku? Jej przygotowanie to nieco bardziej skomplikowane przedsięwzięcie. Potrzebny będzie garnek, sypana kawa i pokrywka. Kawę zalewamy wodą i stawiamy na gazie, lekko zamykając naczynie pokrywą. Napój powoli się gotuje, aż do zawrzenia. Taką kofeinową porcję energii, pijemy w małych kubeczkach, podobnie jak espresso.

Szybka i aromatyczna kawa

Wyżej wskazane sposoby na parzenie kawy są czasochłonne, a gdy rano mamy jedynie chwilę na doładowanie się kofeiną przed trudnym dniem, liczy się każda minuta. Odpowiedzią na takie troski jest kawa w saszetkach. Aby ją przygotować, wystarczy jedynie ekspres ciśnieniowy, woda i kubek. Saszetkę wkładamy w rączkę ekspresu, w którą zazwyczaj sypie się kawę. Podstawiamy kubek, wlewamy wodę i gotowe. Ekspres możemy przygotować wieczorem, a rano jedynie nacisnąć guzik, co jeszcze przyspieszy czas parzenia.

Kawa senseo jest nie tylko pyszna i łatwa w przygotowaniu, ale również nie musimy robić z jej parzenia rytuału, gdy czas nam na to nie pozwala. Poza tym, nie ma przeszkód, by dodać do niej mleka lub zrobić cappuccino albo cafe latte przy użyciu małej czarnej w saszetkach.