Kawa – sposoby parzenia
Istnieje kilka metod parzenia kawy, a od tego, który wybierzemy, zależy jej smak, aromat i moc. Napój ten pijemy na wiele różnych sposobów, a najważniejsze jest, aby kawa dawała nam niezapomniane przeżycia smakowe.
Różne sposoby parzenia kawy
Jednym z najważniejszych czynników podczas parzenia kawy to temperatura wody i czas jej kontaktu z produktem. Ważna jest również grubość zmielenia ziaren. To właśnie te poszczególne elementy odpowiadają za jakość i smak otrzymanego trunku.
Do wyboru mamy kawę po amerykańsku, turecku, włosku, czy nowość na polskim rynku, którą jest kawa w saszetkach.
Ekspres przelewowy
W tego rodzaju ekspresie parzymy kawę po amerykańsku. Woda podgrzana do temperatury około 100 stopni Celsjusza przelewa się przez papierowy lub plastikowy filtr, w którym umieszczona jest zmielona kawa. Do tego rodzaju ekspresu najlepsze są ziarna dość grubo mielone. Czas parzenia kawy zależy od mocy grzałki znajdującej się w ekspresie. Zaletą takiego sposobu parzenia jest to, że można przygotować dużą ilość napoju podczas jednego procesu.
Ekspres ciśnieniowy
Ta metoda parzenia kawy na dobre już zadomowiła się w Polsce. Ogromną zaletą ekspresów ciśnieniowych jest to, że kawa jest świeżo mielona, dzięki czemu ma wyjątkowy aromat i smak. Kawa ta ma krótki kontakt z wodą, dzięki czemu zawiera mniej kofeiny niż napój parzony innymi sposobami. Ponad to w ekspresach ciśnieniowych można przygotować kawę latte, espresso czy cappuccino.
Ekspres senseo
Senseo to stosunkowo nowa metoda parzenia kawy, która dopiero zyskuje popularność na polskim rynku. Do tego rodzaju ekspresu potrzebujemy specjalnej kawy. Jest to kawa pads, czyli okrągłe saszetki, w których zamknięta jest jedna porcja kawy (około 7 gramów). Zaletą takiej formy jest jej powtarzalność. Każda saszetka zawiera dokładnie tyle samo kawy, dzięki czemu każda filiżanka smakuje tak samo. Ważny jest również krótki czas jej parzenia i łatwość obsługi ekspresu. Po zaparzeniu po prostu wyrzucamy zużytą saszetkę i po sprawie. Niektóre saszetki zawierają również mleko, dzięki czemu podczas jednego parzenia otrzymujemy kawę białą.