Pyszny obiad dla Dziadków. Świętujemy Dzień Babci i Dzień Dziadka z marką WINIARY

Zwykle prowadzimy wspólnie długie rozmowy w domu dziadków przy kuchennym stole, suto zastawionym domowymi specjałami. W tym roku zróbmy wyjątek i dla odmiany zaprośmy ich na kulinarną ucztę do siebie. Zainspirujmy się tradycyjną kuchnią i podajmy na stół pyszne polskie dania. Do przygotowań zaprośmy także najmłodszych domowników. Jak przyrządzić smaczny obiad na Dzień Babci i Dzień Dziadka, radzi marka WINIARY.

Krajanka Ogórkowa WINIARY – pokrojone w kawałki ogórki oraz marchewki, zanurzone w zalewie z dodatkiem cebuli, czosnku i koperku i innych składników pozwoli nadać odpowiedni smak naszej ulubionej ogórkowej! Wystarczą 2 litry wywaru bulionowego oraz obrane i pokrojone ziemniaki oraz odrobina śmietany i pyszna zupa gotowa.

Sos pieczeniowy ciemny Na Każdy Dzień WINIARY – stworzony, bo dopełnić smak Twojej pieczeni. Starannie dobrana kompozycja przypraw i innych składników, doskonale sprawdzi się jako uzupełnienie różnego rodzaju mięs: bitek wołowych, pieczonej gęsi czy schabu.

Sugerowana cena detaliczna produktów:

Krajanka Ogórkowa WINIARY – ok.3,09 zł

Sos pieczeniowy ciemny Na Każdy Dzień WINIARY – ok. 1,60 zł

Już 21 i 22 stycznia będziemy obchodzić w Polsce Dzień Babci i Dzień Dziadka. Co roku odwiedzamy dziadków, składamy im życzenia i siadamy przy dużym drewnianym stole w kuchni wypełnionej zapachem tradycyjnej zupy. Pyszne dania, przygotowane na bazie wypróbowanych receptur naszych babć, przywołujące miłe wspomnienia, to jedne z tych rzeczy, których trudno sobie odmówić. Razem z dziećmi postarajmy się więc odwzorować tradycyjny smak polskich dań w naszym domu i zaprośmy dziadków na prawdziwą ucztę. Pozwólmy, by posmakowali naszych kulinarnych arcydzieł, przygotowywanych z myślą o nich. Jak przyrządzić pyszny obiad dla naszych dziadków, podpowiada marka WINIARY.

Babcie i dziadkowie z pewnością nie wyobrażają sobie obiadu bez zupy. Z pomocą naszych pociech ugotujmy więc tego dnia naszym wyjątkowym gościom pyszną ogórkową z ziemniakami. Do przyrządzenia zupy potrzebujemy Krajankę ogórkową WINIARY, 500g ziemniaków, wywar mięsny oraz kwaśną śmietanę (18%). Przygotowania zaczynamy od obrania i pokrojenia w kostkę ziemniaków. Następnie do garnka wlewamy 2 litry bulionu mięsnego bez soli i przypraw, dodajemy do niego ziemniaki i gotujemy do miękkości przez około 10 minut. Później do bulionu dodajemy zwartość opakowania Krajanki ogórkowej WINIARY, całość gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty i zestawiamy z ognia. Śmietanę łączymy ze 100ml gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Po nalaniu porcji zupy na talerze nasze pociechy mogą udekorować danie pokrojoną w paski marchewką. Tak przygotowana, pyszna zupa z pewnością ucieszy dziadków, zwłaszcza w dniu ich święta.

Aby zasłużyć na uznanie, zaproponujmy dziadkom na drugie danie pyszną pieczeń wieprzową w aksamitnym sosie. Taka potrawa to nie lada wyzwanie, jednak z marką WINIARY nawet to danie okaże się niezwykle proste w przyrządzaniu. Na początek 900g szynki wieprzowej nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem, przekładamy do naczynia do zapiekania i skrapiamy odrobiną oleju. Następnie tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C, przez 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C i pieczemy mięso jeszcze przez 60 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia dodajemy do mięsa umyte, suszone morele (100g). Zawartość opakowania Sosu pieczeniowego ciemnego Na Każdy Dzień WINIARY dokładnie rozprowadzamy w 300ml zimnej wody, stawiamy na ogniu i mieszamy do chwili zagotowania, gotujemy jeszcze przez 3 minuty na małym ogniu, często mieszając. Upieczoną szynkę kroimy w plastry, polewamy przygotowanym sosem, a obok na talerzu nasze pociechy układają suszone morele. Potrawę możemy podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub ziemniakami, w towarzystwie warzywnej surówki. I pyszne danie gotowe!

Jeszcze więcej pomysłów na tradycyjne dania, którymi zachwycimy naszych dziadków, nie tylko w dniu ich święta, znajdziemy na stronie www.winiary.pl.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.